Am Is Are Ne Zaman Kullanılır ?

Doganbike

Global Mod
Global Mod
Am, Is, Are: Temel Kullanımları ve Farkları

Am, is, ve are, İngilizce'de temel olarak "olmak" fiilinin çeşitli zaman ve kişi formlarını ifade etmek için kullanılan yardımcı fiillerdir. Bu yardımcı fiiller, cümlelerde zamana, kişiye ve sayıya göre değişiklik gösterirler. Bu makalede, am, is, ve are'nin kullanımlarını ve farklarını inceleyeceğiz.

1. Am

Am, İngilizce'de birinci tekil şahıs için kullanılan bir yardımcı fiildir. Genellikle "ben" ile kullanılır ve genellikle "am" kelimesiyle birlikte gelir. Örneğin:

- I am happy. (Ben mutluyum.)

- I am studying. (Ben çalışıyorum.)

Am, sadece birinci tekil şahıs için kullanıldığı için, cümledeki öznenin "ben" olduğunu belirtir. "Am" kullanımı, "is" ve "are" kullanımlarından farklıdır çünkü sadece birinci tekil şahısla eşleşir.

2. Is

Is, İngilizce'de üçüncü tekil şahıs için kullanılan bir yardımcı fiildir. Genellikle "o, o/şu, bu" gibi üçüncü tekil şahıslarla kullanılır. Örneğin:

- He is tall. (O uzun boylu.)

- She is my sister. (O benim kız kardeşim.)

- It is raining. (Hava yağmur yağıyor.)

Is, birinci ve ikinci tekil şahıslarla (I ve you) kullanılmaz, sadece üçüncü tekil şahıslarla eşleşir. Ayrıca, genellikle tekil olan nesneler için kullanılır.

3. Are

Are, İngilizce'de birinci, ikinci ve üçüncü çoğul şahıslar için kullanılan bir yardımcı fiildir. Genellikle "biz, siz, onlar" gibi çoğul şahıslarla kullanılır. Örneğin:

- We are friends. (Biz arkadaşız.)

- You are studying. (Siz çalışıyorsunuz.)

- They are at the park. (Onlar parkta.)

Are, birinci, ikinci ve üçüncü çoğul şahıslarla eşleşir ve genellikle çoğul olan nesneler için kullanılır.

4. Farklar

Am, is ve are arasındaki temel farklar, öznelerin kişi (birinci, ikinci veya üçüncü) ve sayı (tekil veya çoğul) özelliklerine göre kullanım alanlarında yatar. Am sadece birinci tekil şahısla (ben) kullanılırken, is üçüncü tekil şahısla (o, o/şu, bu) ve are birinci, ikinci ve üçüncü çoğul şahıslarla (biz, siz, onlar) kullanılır.

Ayrıca, is ve are genellikle tekil ve çoğul nesneler için kullanılırken, am sadece birinci tekil şahıs için kullanılır. Örneğin, "He is tall" (O uzun boylu) ve "They are tall" (Onlar uzun boylu) cümlelerinde is ve are kullanılırken, "I am tall" (Ben uzun boylu) cümlesinde am kullanılır.

Sonuç

Am, is ve are, İngilizce'de "olmak" fiilinin çeşitli zaman ve kişi formlarını ifade etmek için kullanılan yardımcı fiillerdir. Am, birinci tekil şahıs (ben) için, is üçüncü tekil şahıs (o, o/şu, bu) için ve are birinci, ikinci ve üçüncü çoğul şahıslar (biz, siz, onlar) için kullanılır. Bu yardımcı fiiller, cümlelerdeki öznenin kişi ve sayısına göre değişiklik gösterirler ve İngilizce'de doğru cümle oluşturmak için önemlidirler.