Damoh okulunda başörtüsü tartışması: Milletvekilinin eğitim bakanı DEO’nun kaldırılmasını emretti

Madhya Pradesh Okulu Eğitim Bakanı Inder Singh Parmar Salı günü, Damoh’un Bölge Eğitim Sorumlusunun (DEO) görevden alınmasını emretti ve onu, kızları başörtüsü takmaya zorladığı iddia edilen özel bir okul idaresini desteklemekle suçladı. Bakan, olaydan sonra bölge toplayıcısının rolünün “sorgulanabilir” olduğunu da iddia etti.

Tartışma, geçen hafta okulda öğrencileri sınav performanslarından dolayı tebrik eden bir posterde kızların hangi dinden olursa olsun başörtüsü taktığını göstermesinin ardından patlak verdi. (Dosya)

Bu arada, bazı Bharatiya Janata Partisi (BJP) yetkililerinin, tartışmanın ardından onu Ganga Jamna Yüksek Ortaokulu yönetimine temiz bir şaka yapmakla suçlayarak DEO, SK Mishra’nın yüzüne mürekkep fırlattığı bildirildi.

Bakan, DEO’nun sadece üniformayı değil, okuldaki diğer usulsüzlükleri ve yasa dışı faaliyetleri de kontrol etmediğini söyledi. DEO görevden alındı ve hakkında bakanlıkça soruşturma başlatılıyor” dedi.

“Bu sadece bir okul ya da yasal süreç meselesi değil. Toplumda nefreti yaymakla ilgili. Orada birçok yasadışı faaliyet gerçekleştirildi. Dönüşümün yanı sıra terörün finansmanı konusu da gündeme geldi. “DEO okulu temizledi, ancak ortak müdür birçok usulsüzlük buldu” diye ekledi.

Cuma günü, Madya Pradesh Okul Eğitim Kurumu söz konusu okulun tanınmasını derhal geçerli olmak üzere askıya aldı. Bölümün Sagar şubesi ortak müdürü Manish Verma, altyapının tanıma kurallarına uymaması nedeniyle okula askıya alındığını söyledi.

Bölge koleksiyoncusu ile ilgili olarak bakan şunları söyledi: “Bölge koleksiyoncusu Mayank Agarwal hemen harekete geçmeliydi ama savunma modunda görüldü.” Ayrıca koleksiyoncunun rolünü de sorguluyorum. Okul yönetimini kurtarmaya çalışıyorlar. Ancak soruşturma ilerledikçe tüm gerçekler netleşecek.”

Tartışma, geçen hafta Damoh’daki Ganga Jamuna Yüksek Ortaokulundaki sınav performanslarından dolayı 18 öğrenciyi tebrik eden bir posterin, dinleri ne olursa olsun başörtülü öğrencilere sahip olmasının ardından patlak verdi.

DEO SK Mishra bir soruşturma yürüttü ve öğrencilerin herhangi bir baskı olmaksızın kendi istekleriyle başörtüsü taktıklarını söyledi. Kaymakam da benzer bir açıklama yaptı.

Ulusal Çocuk Haklarını Koruma Komisyonu (NCPCR) başkanı Priyank Kanoongo, NCPCR’nin okulun Hindu ve diğer gayrimüslim öğrencileri burka ve başörtüsü takmaya zorladığına dair bir şikayet aldığını söyleyerek konuyu gündeme getirdi. Başbakan Shivraj Singh Chouhan konuyu not aldı.

Salı öğleden sonra, BJP bölge başkan yardımcısı Amit Golu Bajaj DEO’nun yüzünü karartmanın sorumluluğunu üstlendi.

“Ganga Jamna okulunun okul yönetimi Sanatan Dharm’a hakaret etti ve masum kızları yanıltmaya çalıştı. İlçe Eğitim Görevlisi SK Mishra konuyu örtbas etmeye çalıştı. Herhangi bir işlem yapmak yerine, onu kurtarmaya ve okul yönetiminin yasa dışı faaliyetlerini örtbas etmeye çalıştı. DEO’nun yüzünü karartarak uygun bir yanıt verdik” dedi.

Bu arada, okuldan Müslüman olan üç öğretmen Salı öğleden sonra cemaate ulaştı. “Yetkililere orijinal belgelerimizi gösterdik ve onlara herhangi bir baskı altında din değiştirmediğimizi söyledik. Öğretmenlerden biri, “Müslüman erkeklerle evliyken büyüdük ve İslam’ı kabul ettik” dedi.

Okulun yöneticisi Mohammad Idris Khan, “Yanlış bir şey yapmadığımız için her türlü soruşturma ve soruşturmaya hazırız” dedi.

DEO SK Mishra şunları söyledi: “Bazı insanlar kişisel nedenlerle beni hedef aldı. Yüzüme kara mürekkep bulaşanlardan ikisi, bazı ihaleleri kural dışı bırakmam için bana baskı yapıyor, bu yüzden durumu istismar ediyorlar.”

Bakanın iddiaları hakkında yorum yapmayı reddetti.

(Anupam Pateriya’nın katkılarıyla)

• YAZAR HAKKINDA

Bhopal’da kıdemli bir muhabirdir. Yüksek öğrenim, sosyal konular, gençlik meseleleri, kadın ve çocuk gelişimi, spor, iş ve sanayi ile ilgili meselelerle ilgilenir. …ayrıntılı olarak görün