Ludhiana: 30 gün kuralına rağmen RTI başvuruları bir yıldır beklemede

07 Kasım 2024 07:20 IST

Pencap ve Chandigarh Koleji Öğretmenler Birliği'nin (PCCTU) yönetici üyesi ve Jagraon'daki LR DAV Koleji'nde eğitimci olan Varun Goel, geçen yıl 5 Aralık'ta ve bu yıl 5 Ocak'ta Connect Punjab portalı aracılığıyla iki RTI başvurusunda bulundu; Soruları, Ludhiana bölgesindeki 7. Maaş Komisyonu ile ilgili üniversite tespit vakaları ve destekli kolejlerdeki öğretmenler için katkı sağlayan yardım fonu kuralları hakkında bilgi aradı.

2005 tarihli Bilgi Edinme Hakkı (RTI) Yasası, Kamu Bilgilendirme Görevlilerinin (PIO'lar) 30 gün içinde yanıt vermesini zorunlu kılsa da, yüksek öğrenim sektöründeki profesörler, Başvurular aracılığıyla yapılan RTI'lara bir yıldan fazla yanıt alamadıklarını söylüyorlar. Connect Punjab portalında bekliyorum.

Eğitimci Deepanshu Sharma, geçen yıl 15 Ağustos'ta, destekli bir kolejdeki fonların kötü yönetimi iddialarıyla ilgili ayrıntıları öğrenmek için bir RTI başvurusunda bulunduğunu söyledi. İtiraz ettikten sonra bile yanıt alamadım” diye ekledi. (HT fotoğrafı)

Pencap ve Chandigarh Koleji Öğretmenler Birliği'nin (PCCTU) yönetici üyesi ve Jagraon'daki LR DAV Koleji'nde eğitimci olan Varun Goel, geçen yıl 5 Aralık'ta ve bu yıl 5 Ocak'ta portal aracılığıyla iki RTI başvurusunda bulundu. Soruları, Ludhiana bölgesindeki 7. Ücret Komisyonu ile ilgili üniversite tespit davaları ve destekli kolejlerdeki öğretmenler için katkı sağlayan yardım fonu kuralları hakkında bilgi aradı.

“Ayrıca eyalet hükümetinin, destekli kolejlerin yöneticilerine veya işverenlerine, bankadaki tasarruf hesapları biçiminde tanınmayan ihtiyat fonları olarak katkı sağlayan ihtiyat fonlarını sürdürmelerine izin veren kural ve düzenlemelerin onaylı kopyalarını da istedim, ancak istemiyorum Birinci ve ikinci itirazları yapmamıza rağmen bir hafta sonra bile cevap geldi.” Bu nedenle Devlet Bilgi Komisyonu'na başvurdum ancak şikayetim hâlâ beklemede” dedi Goel.

Bir diğer eğitimci Deepanshu Sharma, geçen yıl 15 Ağustos'ta, destekli bir üniversitedeki fonların kötü yönetimi iddialarının ayrıntılarını öğrenmek için bir RTI başvurusunda bulunduğunu söyledi. İtiraz ettikten sonra bile yanıt alamadım” diye ekledi.

Profesörler ayrıca Connect Punjab portalının güncellenmediğine de dikkat çekti. Goel şunları söyledi: “Portalda listelenen PIO geçen yıl emekli oldu ve ilk itirazlarımızı ele alan memur da transfer edildi. Bu modası geçmiş portal, RTI'larımızla ilgili güncellemeler için kiminle iletişime geçeceğimizi bilmediğimizden büyük gecikmelere neden oluyor.”

Eğitimciler, bilgiye erişimde daha fazla gecikme yaşanmaması için portalın bilgilerinin elden geçirilmesi çağrısında bulunuyorlar.

RTI yanıtlarının gecikmesiyle ilgili endişelere yanıt veren DPI Direktörü (Yüksek Öğrenim) Sanyam Aggarwal, hızlı hareket edileceğine dair güvence verdi. “Kontrol ettireceğim ve gerekirse ilgililere portalda değişiklik yapmaları talimatını vereceğim. Yanıtların en erken zamanda gönderilmesini sağlamak için bekleyen RTI'ları da inceleyeceğim,” dedi Aggarwal.

Daha fazlasını gör