Mülga edilmesi ne demek ?

Enfes

Global Mod
Global Mod
“Mülga Edilmesi Ne Demek?” – Bir Kelimenin Dramı, Bir Forumun Eğlencesi

Arkadaşlar selam!

Geçen gün bir haber okuyorum, şöyle bir cümleyle karşılaştım: “İlgili yönetmelik mülga edilmiştir.” Bir an durdum. Dedim ki, “Bu ne biçim kelime ya? Mülga edilmek... Birini kovmak mı, emekli etmek mi, sürgün mü, ne bu?” 🤔

Sonra düşündüm, aslında “mülga” denen şeyin kelime olarak kulağı çok ciddi ama anlamı gayet sade. Yani bir yasa, yönetmelik ya da karar artık geçerli değilse, yani yürürlükten kaldırılmışsa, “mülga edilmiştir” deniyor. Kısacası o karar artık oyundan düşmüş, emekliye ayrılmış, rütbesini bırakmış oluyor.

Ama hadi dürüst olalım… Bu kadar ciddi bir kavram, bu kadar garip bir kelimeyle anılmak zorunda mı? Haydi gelin, forum havasında biraz eğlenelim ve “mülga edilmek” kavramının ruh halini konuşalım.

Bir Yönetmelik Konuşuyor: “Ben Artık Mülgayım...”

Düşünsenize, yıllardır yürürlükte olan bir yönetmelik, bir sabah Resmî Gazete’ye bakıyor ve orada yazıyor:

> “İşbu yönetmelik mülga edilmiştir.”

Bam! Her şey bir anda bitiyor. O yönetmelik artık tarih. Ama belki de içinden şöyle geçiriyor:

“Yahu ben yıllarca vatandaşa yol gösterdim, kurumlara düzen verdim, şimdi bir cümleyle silindim mi yani?”

İşte mülga edilmek tam da bu: görevini tamamlamış bir kararın, artık tarih sahnesinden zarifçe çekilmesi. Yani kimseyi kırmadan, ama sessizce sahneden inmesi.

Peki sizce insanlar da bazen “mülga edilme” hissine kapılmıyor mu? Eski fikirler, modası geçmiş davranışlar, yürürlükten kaldırılmış hayal kırıklıkları… Belki de hayatımızda “mülga edilmiş duygular” var! 😅

Erkeklerin Yaklaşımı: “Bir Şey Mülgaysa, Yerine Daha İyisini Koyarız!”

Erkek forum üyeleri genelde bu konuyu daha stratejik ve çözüm odaklı ele alıyor. Bir arkadaş geçenlerde şöyle yazmıştı:

> “Kardeşim bir sistem mülga edilirse, hemen yenisi gelir. Her şeyin bir planı, alternatifi olmalı. Önemli olan sürecin kesintiye uğramaması.”

Yani erkekler için mülga edilmek, aslında bir reorganizasyon hamlesi.

Bir yasa kalkmış olabilir, ama demek ki daha verimli bir sistem gelecek.

Bir ilişki bitmiş olabilir, ama bu da yeni bir deneyimin yolunu açıyor.

Bu stratejik bakış açısı biraz mühendis ruhu taşıyor: “Sorun varsa, çözüm de vardır.”

Ama insanlık hâli işte... Hayat her zaman o kadar planlı yürümüyor. Bazen mülga edilmek sadece bir kapanış değil, biraz da “acaba nerede hata yaptık?” sorusunun yankısı olabiliyor.

Peki sizce bir kararın mülga edilmesi daima bir yenilenme midir, yoksa bazen geçmişin değerlerinin kaybolması mı?

Kadınların Bakışı: “Her Mülga Bir Hikâyedir, Empatiyi Hak Eder”

Kadın forum üyeleri ise olaya çok daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşıyor. Onlardan biri şöyle demişti:

> “Bir şey mülga edilirse, önce neden kaldırıldığına bakarım. Belki de insanlar onu anlamadı, belki de zaman uyum sağlamadı.”

Bu bakış açısı müthiş! Çünkü her kural, her karar, her ilişki bir bağ kurma biçimi değil mi? Mülga edilmek, bazen iletişimin kopması anlamına geliyor.

Yani bir yönetmelik “mülga edilmiş” ama aslında bir dönemin duygusal kapanışı yaşanmış oluyor.

Kadınlar genelde “yürürlükten kaldırmak” yerine “dönüştürmek” kelimesini tercih ediyor. Çünkü empatik bir bakışla, hiçbir şey tamamen yok olmaz. Sadece şekil değiştirir.

Bir yasa mülga edilir, ama yerini alan yeni yasa onun deneyimlerinden doğar.

Bir ilişki biter, ama o ilişki bize bir şey öğretmiştir.

Sizce, “mülga etmek” yerine “yeniden doğurmak” gibi bir kavram daha mı anlamlı olurdu?

Geleceğe Dair Mizahi Tahminler: Mülga 2.0 Dönemi

Hayal edin: 2050 yılındayız, artık her şey dijital. Resmî Gazete’ye gerek yok, çünkü tüm kararlar blok zincirinde.

Yeni bir bildirim geliyor:

> “Yapay Zekâ Etiği Yönetmeliği 4.0, mülga edilmiştir. Yerine 5.0 versiyonu yükleniyor.”

Yani mülga edilmek artık bir “sistem güncellemesi” gibi olacak.

Hatta belki ileride insanlar bile “v1.0 duygularını mülga edip v2.0 empati yamasını yükledim” diyecekler. 😂

Bu noktada erkekler hemen “stabilite önemli, sistem çökmesin yeter” derken, kadınlar “önemli olan verilerin kaybolmaması, duygular da yedeklensin” diyecek gibi.

Gerçekten, mülga edilmek bile cinsiyetler arasında farklı duygular uyandırıyor.

Forumun Alt Başlıkları: Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Hadi bakalım, forumun enerjisini yükseltelim!

- Sizce “mülga” kelimesi yerine daha insancıl bir kelime kullanılmalı mı?

- Hayatta “mülga edilmek” hissettiğiniz anlar oldu mu?

- Bir şey mülga edildiğinde siz daha çok stratejik mi davranırsınız, duygusal mı?

- Erkeklerin sistemsel, kadınların empatik yaklaşımı geleceğin karar mekanizmalarını nasıl etkiler?

Sonuç: Mülga Olmak Kötü Değil, Doğal Bir Evrim

Sonuçta, mülga edilmek ne bir felaket, ne de bir yenilgi.

Bu, değişimin başka bir adı.

Bir şeyin ömrü dolduğunda, yerini yenisine bırakması doğaldır.

Yasalar, yönetmelikler, fikirler, hatta duygular bile bazen mülga edilir.

Ama bu mülga edişin içinde büyüme, dönüşüm ve yeniden doğuş vardır.

Mülga edilmek, biraz da geçmişe teşekkür edip geleceğe yer açmaktır.

Belki de hepimizin hayatında zaman zaman “mülga edilmesi gereken” şeyler vardır:

Bir öfke, bir korku, bir inat…

Kim bilir, belki de insanlığın en büyük ilerlemesi, kendi içindeki “mülga kararlarını” fark ettiğinde başlayacak.

Peki siz bugün hangi duygunuzu mülga etmek isterdiniz?