Rötarlı gelmek ne demek ?

Enfes

Global Mod
Global Mod
Rötarlı Gelmek: Bir Sanat, Bir Strateji, Bir Hayat Tarzı!

Selam forum ahalisi! Bugün size o çok sevdiğiniz, bazen sinir bozan, bazen de bir şekilde tüm olayın merkezine dönüşen ama yine de hepimizin hayatında en az bir kez deneyimlediği bir konudan bahsetmek istiyorum: Rötarlı Gelmek! Evet, o meşhur “Geç kaldım ama bir şekilde bunu haklı çıkarırım” stratejisi… Hadi, itiraf edin, hepimiz bu sanatı bir şekilde icra ettik, değil mi? Yoksa sadece ben mi?

Rötar Nedir? Kısa Bir Tanım!

Rötar, bir işin veya etkinliğin planlanan zamandan sonra yapılmasıdır. Bir tür zaman yolculuğudur aslında, ama zamanın kendisi değil, sizin o anki ritminizdir kaybolan. Bazen, bir etkinlikte “bu kadar geç kalınmaz!” dedirten bir zaman diliminde “ama neredeyse buradaydım!” dediğimiz noktaya geliriz. Kimi zaman bu durum, organizasyonu yapmaya çalışan kişinin sinirlerini bozsa da, bazen de gecikmek bir tür “hayat tarzı” halini alır.

Rötarlı gelmenin hayatımıza nasıl dahil olduğuna gelirsek, hemen söylemeliyim ki bu, sadece bir tesadüf değil, bazılarımız için bir yaşam biçimi. Yani evet, belki bir yerlerde bu konuda çok yetenekliyiz. Ama hep aynı soruyu sorarız: “Bu nasıl oldu?”

Erkekler ve Rötar: Stratejik Bir Başarı mı?

Hadi erkekler üzerinden örnek verelim, ne de olsa erkekler genelde her şeyi bir stratejiyle yapar, değil mi? Her bir rötar, bir tür "stratejik zafer" olabilir. Evet, bazen sabah 9:00’daki toplantıya 9:15'te katılan bir adamın, o 15 dakikada çözüme kavuştuğunu varsayalım. Nasıl mı? Çünkü o 15 dakikada, belki de işyerindeki en karmaşık problemi hayal gücüyle çözmüştür! "O toplantıya zaten katkıda bulunmayacaktım," diyordur muhtemelen. Stratejik düşüncenin zirve noktası: Gecikmenin avantajını görmek!

Tabii ki rötar gelmek bazen "yavaş ama emin adımlarla" yaklaşımını benimsemenin de bir yolu olabilir. Erkekler çoğunlukla, bir yere zamanında yetişmek yerine, her zaman daha "önemli" bir şey yapmak durumunda kalırlar. Eğer kadınlar 8:30'da bir kahve içiyorsa, erkekler 9:00'daki toplantıya kadar, belki de karizmatik bir şekilde dünya meselelerini çözüyordur. Yani rötar sadece zaman kaybı değil, bazen çok değerli bir stratejidir.

Kadınlar ve Rötar: Empatiyi Ön Planda Tutmak!

Şimdi de biraz kadın bakış açısına girelim. Kadınlar rötar konusunda biraz daha "Empatik ve ilişki odaklı" yaklaşırlar, diye düşünüyorum. Çünkü bir kadının geç kalması demek, genellikle birden fazla insanın duygusal ihtiyaçlarına cevap verme çabasıyla ilgilidir. Belki sabah evde bir şey unutulmuş, belki çocuk okula gitmek istemiyor, ya da belki komşusuyla gerçekten önemli bir sohbete dalmış olabilir. Rötar gelmek, aslında başkalarının duygusal ihtiyaçlarına öncelik verme biçimidir. Yani biz de rötar yaparız, ama bir başkası gerçekten gerektiğinde bir kahve içmek ya da biraz daha derin bir sohbet etmek için.

Rötar gelmenin bir başka nedeni de, sosyal duyarlılıkla ilgilidir. Kadınlar bazen toplumsal sorumlulukları ön planda tutarak, saatinden önce gitmeyi gereksiz bulabilir. Örneğin, bir etkinlikte “herkes mutlu olsun, herkes birbiriyle konuşsun” diyecek kadar derin bir empatiye sahip olabilirler. Bu da biraz daha geç kalma ihtimalini doğurur, çünkü bu çok önemli sosyal dinamikleri çözerken zaman algısı kaybolur.

Rötar Gelmenin Psikolojik Yönü: Bir Tür Zihinsel Hazırlık Süreci mi?

Şimdi bir başka ilginç noktaya geliyoruz: Rötarlı gelmek, bazılarımız için bir tür “zihinsel hazırlık süreci” olabilir. Özellikle kalabalık bir etkinliğe katılmadan önce bir süre “hazırlanma” ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu, vücutta tam anlamıyla bir “olay öncesi sindirim” hissi yaratabilir. Belki de bu, o etkinliğe dair sosyal baskıları, insanları, ortamı zihinsel olarak sindirmek için bir fırsattır.

Ve bu, aslında işin bilimsel yönü. Psikologlar, sosyal etkileşimlerden önce insanların bir “hazırlık aşamasına” ihtiyacı olduğunu belirtirler. Bu yüzden biz de bazen 10 dakika gecikiriz çünkü o 10 dakikada biraz nefes alıp, zihinsel olarak “yavaşlayarak” etkinliğe giriş yaparız. Tabii, bir de o 10 dakika içinde sosyal medyada birkaç post atmayı da unutmamalıyız, değil mi?

Rötar Gelmenin Felsefi Yönü: “Geç Kalmış Olmak, Zamanın Kendisini Aşmak Mıdır?”

Bir de rötarın felsefi yönü var! Geç kalmak gerçekten zamanın kendisini aşmak mıdır? Ya da zamanın kapılarını aralamak? Çünkü bazen bir etkinliğe geç kalmak, zamanın dışına çıkmak gibidir. Bir türlü katılaşmamış, fiziksel dünyadan uzaklaşmış bir rüya gibidir. Evet, geç kalmış olmak, zamanın algısını dönüştürmek, zamanı yeniden kurgulamak olabilir.

Özellikle de sık sık rötar yapan kişiler için zaman, aslında daha esnek bir kavram haline gelir. Zaman sadece bir saat dilimi değil, aynı zamanda kişisel bir yaratım alanı olabilir. Bu açıdan bakıldığında, rötar gelmek, felsefi bir direniş olarak da algılanabilir!

Rötar: Strateji ve Empati Arasındaki Deneysel Denge!

Sonuç olarak, rötar gelmek aslında sadece bir geç kalma durumu değil, bir deneysel denge meselesidir. Bazen stratejiyle bazen de empatiyle hareket ederiz. Erkekler için rötar bir tür taktiksel başarı olabilirken, kadınlar için sosyal sorumluluk ve insan ilişkilerini dengeleyen bir yolculuk olabilir. Ama her durumda, rötar, hayatta kalma stratejisi gibi işleyen ilginç bir fenomen.

Sizce Rötar Ne Anlama Geliyor?

Peki, forumdaşlar, sizce rötar gelmek nedir? Strateji mi, empati mi? Yoksa tamamen “zamanın dışına çıkma” çabası mı? Kim bilir, belki de hepimiz kendi zaman algımızı bir şekilde yaratıyoruz ve bu rötar da onun bir parçası… Yorumlarınızı bekliyorum!